Ποια είναι τα καθήκοντα της μαίας και τι συμβαίνει στην Ελλάδα?

2018-04-10

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος τοκετού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) και αναφέρει ότι το 85% των τοκετών πρέπει να καταλήγει σε κολπικό τοκετό.

Ο κόσμος χρειάζεται τις πραγματικές μαίες τώρα περισσότερο από ποτέ!

Ρωτώντας πολλές γυναίκες τι θυμούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού τους, οι περισσότερες αν όχι όλες απαντούν τη μαία τους.

Ο ρόλος της μαίας αντιπροσωπεύει μια γυναίκα έξυπνη, αποφασιστική, δραστήρια με έντονη προσωπικότητα γεμάτη όμως ευαισθησίες, που σκοπό της έχει να βοηθήσει οποιαδήποτε γυναίκα να γεννήσει το παιδί της, σεβόμενη τη γυναίκα σε όλες τις διαστάσεις της ύπαρξής της, προσφέροντας στην επίτοκο ένα ήρεμο περιβάλλον που της επιτρέπει να αφουγκραστεί τον ρυθμό και τις ανάγκες του σώματός της έτσι ώστε να συμμετάσχει ενεργητικά στη γέννηση του παιδιού της.

Ο ρόλος της μαίας είναι υποστηρικτικός και καθοδηγητικός. Πρωταγωνιστές του τοκετού είναι η επίτοκος και το έμβρυο.

Η μαία οφείλει να υποστηρίζει ψυχολογικά τη σχέση μητέρας και νεογνού, καθώς εκείνη εξελίσσεται μέσω διαδικασιών όπως ο τοκετός και ο θηλασμός, προσφέροντας ολιστική φροντίδα και στους δύο χωρίς να ξεχνά τους φόβους, τις πεποιθήσεις και τις ξεχωριστές ανάγκες τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μετανάλυση στην Cochrane σε 12.276 γυναίκες, στην οποία έγινε σύγκριση της φροντίδας από μαία και της φροντίδας από τον μαιευτήρα/γυναικολόγο, βρέθηκε ότι η φροντίδα από μαία έχει καλύτερα περιγεννητικά αποτελέσματα (μείωση καισαρικών τομών, αύξηση ποσοστών μητρικού θηλασμού, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις γυναίκες για την φροντίδα που λαμβάνουν κ.α).

Πιο συγκεκριμένα τα καθήκοντα των μαιών είναι:

Οι μαίες, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ 349/14-6-1989, θεωρούνται οι επαγγελματίες υγείας που μπορούν στα ειδικά καθήκοντα, μεταξύ άλλων, να:

Να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες και συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού σε όλες τις οικογένειες. Επίσης, μπορούν να διοργανώνουν προγράμματα προετοιμασίας των γονέων και πλήρης προετοιμασία για τον τοκετό, καθώς και παροχή συμβουλών στον τομέα της υγιεινής και της διατροφής.

Να κάνουν διάγνωση της κύησης και κλινική παρακολούθηση της φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

Να παρέχουν συμβουλευτική παροχή οδηγιών για τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για κάθε εγκυμονούσα, με σκοπό την όσο γίνεται έγκαιρη διάγνωση κάθε κύησης υψηλού κινδύνου και την άμεση παραπομπή της σε ειδικό ιατρό.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού οφείλουν να παρακολουθούν το έμβρυο με κατάλληλα κλινικά και τεχνικά μέσα καθώς και να φροντίζουν την επίτοκο και να τη βοηθούν σε ότι χρειάζεται.

Να εκτελούν τον φυσιολογικό τοκετό και όταν απαιτείται να κάνουν περινεοτομή και συρραφή περινέου μέχρι 2ου βαθμού. 

Σε περίπτωση που χρειάζεται να διενεργήσουν τοκετό ισχιακής προβολής.

Να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια οποιασδήποτε παθολογίας είτε της επιτόκου είτε του εμβρύου, που απαιτούν παρέμβαση γιατρού και να συνεργαστούν μαζί του σε περίπτωση μαιευτικής επέμβασης.

Να φροντίσει και να εξετάσει το νεογνό μετά τον τοκετό και να λάβει όλα τα μέτρα που επιβάλλονται σε περίπτωση ανάγκης.

Στη διάρκεια της λοχείας οφείλει να ελέγχει την πρόοδο της υγείας της μητέρας για 6 εβδομάδες και του νεογνού μέχρι την 28η ημέρα, να συμβουλεύει τη μητέρα για τη σωστή φροντίδα του βρέφους ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εξέλιξη του νεογέννητου.

Να προάγει το μητρικό θηλασμό και να υποστηρίζει τις μητέρες κατ' οίκον μετά τον τοκετό.

Να συνταγογραφούν φάρμακα, βιταμίνες, σίδηρο, σπασμολυτικά, πεθιδίνη, μητροσυσταλτικά, μητροσυσπαστικά και τοπικά αναισθητικά.


Στοιχεία που βασίζονται σε μετανάλυση 28 μεγάλων κλινικών ερευνών δείχνουν:

  • ότι η μαιοκεντρική παρακολούθηση και διεξαγωγή του τοκετού από μαία έχει λιγότερες πιθανότητες να οδηγηθεί ο τοκετός σε καισαρική τομή,
  • περισσότερους στατιστικά φυσιολογικούς τοκετούς μετά από καισαρική (ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ- vbac ) και την ίδια ή καλύτερη μεταγεννητική πορεία της μητέρας και του νεογνού (Coalition for Improving Maternity Services Expert Work Group).

Επίσης, με βάση μελέτες και έρευνες που δημοσιεύονται στην βάση δεδομένων της Cochrane Pregnancy and Childbirth Group, διαπιστώνεται ότι στην πλειονότητα των εγκύων θα έπρεπε να προσφέρεται η μαιοκεντρική παρακολούθηση.

Ο πολυδιάστατος ρόλος της μαίας βασίζεται στη συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής, στον σεβασμό προς αυτήν και την εμπιστοσύνη στη φύση και τη δύναμη του γυναικείου σώματος.

Η Μαία μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμά της σε οποιεσδήποτε συνθήκες, περιλαμβανομένων του σπιτιού, της κοινότητας, των νοσοκομείων, των κλινικών και των μονάδων υγείας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα καθήκοντα της μαίας είναι παρεκτοπισμένα και αδικημένα, το σύστημα είναι καθολικά ιατροκεντρικό και άκρως παρεμβατικό, κάτι που δικαιολογεί τα τεράστεια ποσοστά καισαρικών τομών της τάξεως του 60% (ενώ θα έπρεπε το πολύ να είναι έως 15% συύμφωνα με τον ΠΟΥ) και τα χαμηλά ποσοστά αποκλειστικών θηλασμών. Η γυναίκα έχει χάσει την φύση της, δεν μπορεί να γεννήσει χωρίς φάρμακα και γενά παιδιά ''ρομπότ'' με ημερομηνία παραγωγής. Η γυναίκα έχει χάσει το δικαίωμα να φέρει στον κόσμο το παιδί της με ηρεμία, όποτε αυτό είναι ώριμο ζωτικά και ωφέλιμο για να γεννηθεί, αλλά γεννά με ραντεβού γιατί ο γιατρός ξέρει, ενώ όλες οι διεθνείς και ευρωπαικές συστάσεις που διαφωνούν είναι κάτω από αυτόν. Η κοινή μαία στην Ελλάδα είναι απλά μια βοηθός χωρίς μιλιά! Βοηθός? γιατί βοήθός? Γιατί σπούδαζε 4 χρόνια ενώ η ίδια έπρεπε να αναλαβάνει την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία? Η μαία είναι ο επιστήμωνας που εκπαιδεύτηκε για αυτό.

Αυτό λοιπόν συμβαίνει δίοτι δεν υπάρχουν Birth Centers (κέντρα τοκετού) και υποδομές όπου μαίες αναλαβάνουν όλους τους φυσιολογικούς τοκετούς όπως θα έπρεπε να γίνονται, δηλαδή το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και υπόλοιπο κόσμο. Το σύστημα υγείας για μια ακόμη φορά είναι ελλιπές.

 Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές ανεξάρτητες μαίες που αναλαμβάνουν και ακολουθούν πιστά όλη την φύση του επαγγέλματος με πολύ αγάπη, γνώσεις και έγκυρες τεχνικές. Το μόνο που μένει είναι να αναγνωρίσετε την πραγματική αξία τους και να τις αναζητήσετε...

                                                                                             Starbirth | Midwifery Services



© 2019 Μidwifery Services
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε