Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μια θετική εμπειρία τοκετού και φροντίδας.

2018-02-25

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξέδωσε νέες συστάσεις για τη θέσπιση παγκόσμιων προτύπων περίθαλψης για υγιείς εγκύους και τη μείωση περιττών ιατρικών παρεμβάσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζονται περίπου 140 εκατομμύρια γεννήσεις κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν χωρίς επιπλοκές για τις γυναίκες και τα μωρά τους. Ωστόσο, τα τελευταία 20 έτη, οι ασκούμενοι μαιευτικής έχουν αυξήσει τη χρήση παρεμβάσεων που προηγουμένως η χρήση τους γινόταν μόνο για την αποφυγή κινδύνων ή τη θεραπεία επιπλοκών, όπως για παράδειγμα η χρήση οξυτοκίνης για την επιτάχυνση του τοκετού ή καισαρική τομή.

"Θέλουμε οι γυναίκες να γεννήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον με εξειδικευμένο προσωπικό γέννησης σε καλά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, η αυξανόμενη ιατρική αντιμετώπιση των φυσιολογικών διαδικασιών τοκετού υπονομεύει την ικανότητα των γυναικών να γεννήσουν και να επηρεάσουν αρνητικά την εμπειρία της γέννησης », λέει η Δρ Princess Nothemba Simelela, WHO Assistant Director-General για την Οικογένεια, τις Γυναίκες, τα Παιδιά και τους Εφήβους. «Εάν ο τοκετός προχωράει φυσιολογικά και η γυναίκα και το μωρό της είναι σε καλή κατάσταση, δεν χρειάζεται να λαμβάνουν χώρα πρόσθετες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση του τοκετού», λέει.

Η νέα κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ περιλαμβάνει αποδείξεις από 17 ανασκοπήσεις της Cochrane  και έχει 56 επιστημονικά τεκμηριωμένες συστάσεις σχετικά με τη φροντίδα που απαιτείται σε όλη την διάρκεια του τοκετού και αμέσως μετά για τη γυναίκα και το μωρό της. Αυτές περιλαμβάνουν:

1. την ύπαρξη οποιουδήποτε συνοδού που επιθυμεί η γυναίκα κατά τη διάρκεια του τοκετού. 

2. την εξασφάλιση του σεβασμού και της καλής επικοινωνίας μεταξύ των γυναικών και των παρόχων φροντίδας.

3. τη διατήρηση της ιδιωτικότητας και του απορρήτου. 

4. και επιτρέποντας στις γυναίκες να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με:

      - τη διαχείριση του πόνου, 

      -τις θέσεις και στάσεις τοκετού 

      -και τη φυσική επιθυμία να εξωθήσουν, μεταξύ άλλων.


Bιβλιογραφία:

WHO recommendations: intrapartum care for a positive childbirth experience . 2018


Πάντου Στέλλα,   

Επιστήμων Μαία

© 2019 Μidwifery Services
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε