Ο τοκετός στο νερό. Μια υπέροχη γέννα...

2018-02-28

Με πολύ αγάπη ένα άρθρο από την Μαία ,Πάντου Στέλλα, εκπαιδευμένη στον φυσικό τοκετό στο νερό...

Ο τοκετός στο νερό είναι μια από τις καλύτερες φυσικές μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο. Μπορεί να γίνει σε ζεστό νερό, ιδανικά στους 35-36°C, σε φουσκωτή πισίνα ή σε μια μπανιέρα.

Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να περάσουν όλη την διαδικασία του τοκετού τους στο νερό αλλά γένουν έξω από αυτό, ενώ άλλες αποφασίζουν να παραμείνουν και να γεννήσουν μέσα σε αυτό.

Η θεωρία της γέννησης στο νερό, βασίζεται στο ότι το έμβρυο εφόσον βρισκόταν ήδη εννέα μήνες στο αμνιακό υγρό, η μετάβαση στην εξωμήτρια ζωή γίνεται ομαλότερα , εφόσον μεταβαίνει σε παρόμοιο και οικείο περιβάλλον. Συνεπώς έχουμε μια ήπια μετάβαση στη ζωή για το μωρό και λιγότερο στρες για την μητέρα.

Πλεονεκτήματα για την μητέρα

  • Το ζεστό νερό προσφέρει ανακούφιση και χαλάρωση.
  • Στα τελευταία στάδια του τοκετού, έχει φανεί ότι το νερό αυξάνει την ενέργεια των γυναικών.
  • Η άνωση μειώνει το αίσθημα του σωματικού βάρους της εγκύου, επιτρέποντας την ελέυθερη κίνηση και την επιλογή θέσεων που την βολέυουν καλύτερα.
  • Η πλευστότητα στο νερό (λόγω της άνωσης) προάγει περισσότερο αποτελεσματικές συστολές και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση της μήτρας, λιγότερο πόνο και περισσότερο οξυγόνο για το έμβρυο.
  • Η βύθιση στο νερό συχνά βοηθά στην διατήρηση φυσιολογικών τιμών αρτηριακής πίεσης που οφέιλονται στο στρες τοκετού.
  • Tο νερό φαίνεται να μειώνει τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες, επιτρέποντας έτσι το σώμα τις μητέρας να παράξει ενδορφίνες η οποίες χρησιμέυουν για την ανακούφιση από τον πόνο.
  • Το ζεστό νερό κάνει το περίνεο πιο ελαστικό και χαλαρό, μειώνοντας την συχνότητα και την πιθανότητα για σχισίματα και την ανάγκη περινεοτομής και επιδορθώσεων με ράμματα.
  • Καθώς η γυναίκα βρίσκει την απόλυτη χαλάρωση μέσα από μια φυσική μέθοδο, είναι ικανή να χαλαρώσει ψυχικά και με μεγαλύτερη ικανότητα να εστιάσει στην διαδικασία του τοκετού.
  • Εφόσον το νερό παρέχει μεγαλύτερη αίσθηση της ιδιωτικότητας, μπορεί να μειώσει τις αναστολές, το άγχος και τις φοβίες.

Πλεονεκτήματα για το μωρό

  • Παρέχει ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό του αμνιακού σάκου.
  • Μειώνει το στρες από τον τοκετό και κατά συνέπεια απελευθερόνεται φοβίες και τρόμους και υπάρχει η αίσθηση της ασφάλειας.
  • Γίνεται αμέσως η δέρμα με δέρμα επαφή με την μητέρα και το μωρό διατηρεί την θερμοκρασία του σταθερή πάνω στο σώμα της μητέρας του, μυρίζονταν την και ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς της.
  • Συνήθως γίνεται καθυστερημένη απολίνωση του ομφαλιου λώρου, με αποτέλεσμα την πρόληψη της νεογνικής αναιμίας και αποτελεί ένα ''βοήθημα'' για μια καλή αρχή στη αναπνευστική του λειτουργία.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την μητέρα και το μωρό?

Περισσότερο απο 40 χρόνια, όσο ο τοκετός στο νερό αυξάνεται σε ζήτηση, υπάρχoυν μελέτες πως ο τοκετός στο νερό είναι αρκετά ευεργετικός. Αρκετές μελέτες στην Ευρώπη έχουν δείξει παρόμοια ποστοτά νοσηρότητας ανάμεσα στους κλασικούς τοκετούς και τους τοκετούς στο νερό. Ο τοκετός στο νερό δενμπορεί να γίνει από τον οποιοδήποτε. Πρέπει να υπάρχει έμπειρος φροντιστής, συνήθως Μαία ή και κάποιες φορές Μαιευτήρας- Γυναικολόγος που είναι γνώστης. Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2018 ο αριθμός των τοκετών στο νερό είναι δραματικά πολύ περιορισμένος και οι επαγγελματίες υγείας που το χρησιμοποιούν είναι ελάχιστοι. Συνεπώς ο μόνος πραγματικός κίνδυνος είναι να αναλάβει κάποιος τον τοκετό που δεν γνωρίζει!!

Μήπως το μωρό μπορεί να πνιγεί ?

Βεβαιότατα ΟΧΙ! Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πάρα πολύ σπάνια περίπτωση. Τα μωρά φυσιολογικά δεν εισπνέουν μέχρι να εκτεθούν στον αέρα. Συνεχίζουν να λαμβάνουν οξυγόνο από τον ομφάλιο λώρο μέχρι να αρχίσουν να αναπνέουν αποτελεσματικά από μόνα τους ή μέχρι ο ομφάλιος να κοπεί.

Ποιες καταστάσεις δεν ενδείκνονται για έναν τοκετό στον νερό?

  1. Έρπης των γεννητικών οργάνων: Ο έρπης μπορεί να μεταφερθεί έυκολα στο νερό και να προκαλέσει λοίμωξη στο νεογνό.
  2. Έμβρυο σε ισχυακή προβολή.
  3. Πολύδυμη κύηση: Παρόλο που ο τοκετός των διδύμων είναι επιτυχής στον νερό σε όλο τον κόσμο, πρέπει να εκτιμάται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να το συζητήσετε με την μαία και τον γιατρό σας.
  4. Πρόωρος τοκετός: Εαν το μωρό είναι πρόωρο πάνω από 2 εβδομάδες, δεν συστείνεται ο τοκετό στο νερό.
  5. Κεχρωσμένο αμνιακό υγρό: Το ήπιο έως μέτριο μηκόνιο είναι αρκετά φυσιολογικό. Καθώς το μηκόνιο επιπλέει στην επιφάνεια σε μια μπανιέρα ή πισίνα, η μαία σας θα σας παρακολουθήσει και θα το αφαιρέσει αμέσως, ή θα σας βοηθήσει να βγείτε από τη μπανιέρα ή την πισίνα. Το μηκόνιο συνήθως φεύγει από το πρόσωπο του μωρού και φεύγει από τη μύτη και το στόμα του, ενώ το μωρό βρίσκεται ακόμη μέσα στο νερό. Αν το νερό γεμίσει ξαφνικά μηκόνιο και η γέννηση πρόκειται να συμβεί άμεσα η γυναίκα μπορεί να σηκώσει τη λεκάνη έξω από το νερό και να γεννήσει το βρέφος. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για το σύνδρομο εισρόφησης μηκωνίου.
  6. Προεκλαμψία
  7. Εάν έχει διαγνωστεί έντονη αιμορραγία ή κάποια ενεργός λοίμωξη της μητέρας κατά την διάρκεια του τοκετού.

Είναι προτιμότερο να γεννήσω στο νερό ή έξω από αυτό?

Mια ευρέους κλίμακας μελέτη που έγινε από την Διεθνή Oμοσπονδία Μαιών (ICM International Confederation of Midwifes) τo 2002 ανέλυσε 848 διαδοχικές γεννήσεις στο νερό και να τις σύγκρινε με δύο άλλες θέσεις τοκετού. Η σύκριση έγινεμεταξύ 848 γεννήσεων στο νερό, 493 στο κρεβάτι και 172 παραδόσεις στο σκαμνί.

Αποτελέσματα:

Το πρώτο στάδιο τoυ τοκετού μειώθηκε σημαντικά σε διάρκεια σε σύγκριση με τις άλλες θέσεις τοκετού (386 έναντι 477 λεπτά, αντίστοιχα).

Δεν υπήρχαν διαφορές στη διάρκεια του δεύτερου σταδίου (32 έναντι 39 λεπτών).

Ο χαμηλός αριθμός περινεοτομής :

  • 1% στον τοκετός στο νερό σε σύγκριση με
  • 18% στο κρεβάτι και 8% σε βαθύ κάθισμα

δεν συσχετίστηκε με αυξημένο αριθμό περινεικών τραυματισμών όπου ήταν 23% και στις τρεις ομάδες.

Το 59% δεν είχε τραυματισμούς στο νερό σε σύγκριση με το 36% και το 46% για τις άλλες δύο θέσεις, αντίστοιχα.Καμία γυναίκα που έκανε τον τοκετό της στο νερό δεν χρειάστηκε αναλγητικά!!

Οστόσο πρόσατες μελέτες που έγιναν, και συγκεκριμένα μια μεγάλη το 2014 από την ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) (άρθρο της ΑCOG εδώ) , κατέληξαν ότι αυτό που έχει αλλάξει από το 2002 είναι ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που αναφέρουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα όχι μόνο για τις ωδίνες του τοκετού στο νερό, αλλά και τη γέννηση μέσα σε ζεστό νερό.

''What has changed since 2002 is a growing body of evidence that reports on the safety and efficacy of not only laboring in water but also actually giving birth in warm water. ''

Συνεπώς όλες οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα επιλογής από φυσικές μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού τους. Η μαία ή και ο γιατρός που θα επιλέξει η γυναίκα , ή ακόμα το προσωπικό του νοσοκομείου πρέπει να διαθέτει σύγχρονες δεξιότητες και γνώσεις για να υποστηρίξει τις γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση, όπως το να γεννήσουν στο νερό. Όπου είναι εφικτό, οι γυναίκες πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε μια απλή φουσκωτή πισίνα, με επαγγελματίες υγείας, άξιους και ικανούς της άριστης μαιευτικής φροντίδας να διευκολύνουν την επιλογή αυτή και να την υποστηρίξουν.

Στην παραπάνω φωτογραφία είναι σε ένα από τους τοκετούς στο νερό που κάναμε. Αριστερά Πάντου Στέλλα, ανεξάρτητη μαία και ιδρύτρια του Starbirth| Midwifery Services και δεξιά η συνάδελφος Κωστακιώτη Δέσποινα ανεξάρτητη μαία του BirthGuards-Μαίες Πάτρας


Ο τοκετός στο νερό συνδυάζεται εξαιρετικά με το ΗypnoBirthing. Λιγότερος πόνος, περισσότερη φύση. Εμπειστευτείτε τον τοκετό στο νερό, και αποκτείστε μια εμπειρία με το μωράκι σας που θα την θυμάστε για πάντα.

Και έτσι όπως υποστηρίζει και o Michel Οdent:''Ακολουθάς τον δρόμο της φύσης αλλά ταυτόχρονα πρεπει να είσαι πλήρως καταρτισμένος για ότι κάνεις'' .

Άκολουθεί βίντεο από ένα όμορφο και συγκινητικό τοκετό στο νερό. 


Ευχαριστώ

Πάντου Στέλλα,

Επιστήμων Μαία

Βιβλιογραφία:

  1. Thoeni A; Holzner J, (2002). International Confederation of Midwives. Midwives and women working together for the family of the world: ICM proceedings CD-ROM Vienna 2002. The Hague: ICM , 2002. 7 pages
  2. Gilber RE, Tookey PA. Perinatal mortality and morbidity among babies delivered in water:national surveillance study. BMJ 1999; 319:483-7.
  3. LMM Duley MRCOG, Oxford. ''Birth In Water: RCOG Statement No1.'' Royal College of Obstetricians and Gynecologist, January 2001.
  4. ''Perinatal mortality and morbidity among babies delivered in water: surveillance study and postal survey.'' Bristish Medical Journal. August 21, 1999. Gentle Birth Choices Harper, Barbara, R.N. Ch. 6
  5. Harper B .Birth, bath, and beyond: the science and safety of water immersion during labor and birth. J Perinat Educ. 2014 Summer;23(3):124-34.
  6. American College of Obstetricians & Gynecologists. (2014). Immersion in water during labor and delivery (Committee Opinion No. 594). Retrieved from https://www.acog.org/Resources_And_Publications/Committee_Opinions/Committee_on_Obstetric_Practice/Immersion_in_Water_During_Labor_and_Delivery



© 2019 Μidwifery Services
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε